Si të trajtojmë një lyth

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Një lyth është një rritje e vogël që mund të shfaqet kudo në trup.

Familja Papillomavirus njerëzor (HPV) shkakton lythat. Këto rritje mund të shfaqen kudo në trup dhe janë të transmetueshme përmes prekjes. Ka më shumë se 100 lloje të HPV.

sa një e treta e fëmijëve dhe adoleshentëve vlerësohet të ketë lytha, por vetëm 3-5% e të rriturve. Njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar janë në një rrezik më të lartë për kontraktimin e një tendosje HPV që çon në lythat.

Në këtë artikull, ne diskutojmë llojet e ndryshme të lythave dhe se si një person mund t’i trajtojë ato.

Shumica e lythave pastrohen pa trajtim. Por koha që duhet një lyth për t’u zhdukur mund të ndryshojë.

Vendndodhja dhe lloji i lythës dhe forca e sistemit imunitar të një personi do të ndikojë të gjitha sa kohë do të marrë një lyth për të zhdukur.

Kjo mund të ndodhë brenda disa javësh ose muajsh të lythave duke u bërë të dukshme, por mund të zgjasin disa vjet në disa raste. Dy të tretat e lythave korrigjojnë brenda 2 viteve.

Por nëse ato nuk zhduken, ose nëse një lyth shkakton shqetësim, ndihma mjekësore është në dispozicion.

Cilat trajtime janë në dispozicion?

Para se të vendosë për trajtimin, një mjek zakonisht do të ekzaminojë lythën, do të pyesë për historinë e familjes dhe mund të marrë disa inde për teste.

acid salicilik

Një person mund të jetë në gjendje të trajtojë lythat e tyre në shtëpi me acid salicilik. Kjo është në dispozicion mbi banak (OTC) si kremra, xhel, bojëra dhe veshje të mjekuara. Një person zakonisht duhet të aplikojë acid salicilik çdo ditë për disa javë apo edhe muaj.

Në mjediset mjekësore të kontrolluara, zgjidhjet me përqendrime të larta të acidit salicilik kanë qenë të suksesshëm në pastrimin e 62.7-86.5% të lythave. Trajtimet OTC janë zakonisht me forcë më të ulët, por mund të jenë akoma të dobishme.

isshtë e rëndësishme të mbroni lëkurën rreth lythës përpara se të aplikoni këtë trajtim, pasi acidi salicilik mund të shkatërrojë lëkurën e shëndetshme. Përveç kësaj, një person nuk duhet të aplikojë acid salicilik në fytyrën e tyre.

Ekziston një përzgjedhje e trajtimeve të acidit salicilik në dispozicion për blerje në internet.

Cryoterapia

Në krioterapi, azoti i lëngshëm spërkatet ose aplikohet në lyth, duke shkatërruar qelizat. Një flluskë më pas do të zhvillohet, gërshetohet dhe përfundimisht do të bjerë.

Një profesionist i kujdesit shëndetësor duhet të kryejë krioterapi. Shtë e zakonshme që një person të ketë nevojë për trajtime të përsëritura.

Kirurgjia

isshtë e pazakontë që një mjek të rekomandojë operacionin për lythat. Në mënyrë tipike, një person do t’i nënshtrohet vetëm operacionit nëse të gjitha opsionet e tjera të trajtimit janë provuar joefektive.

Opsionet kirurgjikale për heqjen e lythave përfshijnë:

 • Nxjerrja: Një mjek do të prerë ose rruajë një lyth nën anestezi lokale.
 • Elektrokirurgjia: Kjo procedurë djeg indin e lythave me një zbatim elektrik.
 • Trajtimi me lazer: Një mjek do të përdorë një pajisje lazer me fuqi të lartë për të shkatërruar indin e lythave dhe për të hequr çdo mbetje.

Opsionet kirurgjikale mund të lënë shenja të dukshme, ndërsa lythat që zhduken natyrshëm nuk lënë plagë.

cantharidin

Një mjek mund të aplikojë kantharidin dhe kimikate të tjera për lythat.

Kjo është pa dhimbje, por krijon një flluskë që mund të jetë e pakëndshme. Ndërsa formohet kjo flluskë, ajo heq lythën nga lëkura. Doktori më pas do të heqë pjesën e vdekur të lythës.

të shtëna antigjene Candida

Mjekët mund të injektojnë një ekstrakt të Candida albicans, një maja infektive, në një lyth. Sistemi imunitar i personit do të njohë infeksionin dhe do të sulmojë sitin. Të shtënat e antigjenit Candida mund të rezultojnë në heqjen totale të lythave. Por efikasiteti i trajtimit mund të ndryshojë. Një përmbledhje zbuloi se normat e suksesit të heqjes së lythave mund të shkojnë midis 39-87%.

Trajtime të tjera

Nëse lythat nuk i përgjigjen trajtimeve standarde, një dermatolog, ose specialist i lëkurës, mund të ofrojnë mundësi të tjera.

 • Bleomicina, ose blenoxane, një ilaç antikancerogjen, mund të injektohet në lyth.
 • Lëvorjet kimike mund të ndihmojnë në heqjen e lythave të sheshta.
 • Antibiotikët janë efektivë vetëm në rastin e infeksionit.
 • Llojet

  Më poshtë janë llojet e zakonshme të lythave.

  Lythat e zakonshme (Verruca vulgaris)

  Lythat e zakonshme kanë një sipërfaqe të fortë, të ngritur, të përafërt dhe mund të shfaqen si lulelakër.

  Ato mund të ndodhin kudo, por ato janë më të zakonshme në gishta, afër thonjve dhe në çdo zonë me lëkurë të https://harmoniqhealth.com/al/parazol/ thyer.

  Enët e gjakut të mpiksur shpesh janë të dukshme në lythat e zakonshme si pika të vogla, të errësuar.

  Lythat Plantar

  lythat plantar, ose verrucas, shfaqen në thembra të këmbëve, thembra dhe gishtërinjve.

  Ata zakonisht rriten në lëkurë sepse pesha e personit shtyn mbi të vetmin e këmbës. Ata zakonisht kanë një pikë të vogël të zezë qendrore të rrethuar nga inde të bardha të forta. Lythat plantare shpesh janë të vështira për t’u pastruar.

  Lythat e aeroplanit (Verruca Plana)

  Lythat e aeroplanit janë të rrumbullakëta, të sheshta dhe të lëmuara. Ata mund të jenë të verdhë, kafe ose ngjyrën e lëkurës së personit.

  i njohur edhe si lythat e sheshta, ato rriten më shpesh në zonat e ekspozuara nga dielli.

  Ata kanë tendencë të rriten në një numër më të madh, ndonjëherë midis 20-100 menjëherë.

  lythat filiforme (Verruca filiformis)

  lythat filiforme janë të gjata dhe të hollë në formë. Ata mund të rriten me shpejtësi në fytyrë, qafë dhe qepallë.

  lythat e mozaikut

  lythat e mozaikut janë lytha të shumta plantare në një grup të vetëm. Ato zakonisht ndodhin nën gishtat e këmbëve dhe në topat e këmbëve, por mund të përhapen në këmbë.

  Kur të kontaktoni një mjek

  Njerëzit duhet të kontaktojnë një mjek nëse një lyth:

 • Shkakton dhimbje
 • gjakderdhje lehtë
 • Ndryshon pamjen
 • Përhapet lehtë në pjesët e tjera të trupit
 • kthehet pas heqjes së së kaluarës

individë që duan a Lytha e hequr për arsye kozmetike duhet të kontaktojë gjithashtu një mjek.

shkakton

HPV shkakton rritjen e tepërt dhe të shpejtë të keratinës, e cila është një proteinë e fortë në shtresën e sipërme të lëkurës. Kjo rezulton në formimin e lythave.

Shtame të ndryshme HPV shkaktojnë lytha të ndryshme. Këto shtame mund të transmetojnë përmes kontaktit të ngushtë të lëkurës në lëkurë dhe të kontaktojnë me artikujt e ekspozuar së fundmi në HPV. > Kafshimi i thonjve të gishtërinjve, nëse ka lytha rreth thonjve

 • Rruajtja e fytyrës ose këmbëve
 • infeksion. Për shembull, një person me shkurtime në këmbë ka më shumë të ngjarë të zhvillojë një verruca nga vizita në pishina publike.

  Rreziku i transmetimit të lythave është i ulët tek të rriturit dhe më i lartë tek fëmijët dhe foshnjat. Njerëzit me një sistem imunitar të kompromentuar ose të shtypur kanë një rrezik më të lartë për kontraktimin e një tendosje HPV që çon në lythat.

  Njerëzit që punojnë me mish të papërpunuar, siç janë kasapët, gjithashtu kanë një rrezik më të lartë për zhvillimin e lythave.

  Lythat gjenitale

  Disa shtame të HPV mund të shkaktojnë lytha në, në ose rreth organeve gjenitale.

  Ndërsa vetë lythat gjenitale nuk janë të dëmshme, ato mund të ndikojnë ndjeshëm në cilësinë e jetës së një personi dhe të transmetojnë përmes marrëdhënies seksuale.

  Shtamet e tjera të transmetueshme të HPV mund të çojnë në kancer të qafës së mitrës, anal, penil dhe vulvovaginal. Por këto nuk janë llojet që shkaktojnë lythat gjenitale, megjithëse një person mund të mbajë dhe transmetojë shtame të shumta menjëherë.

  Kushdo që zhvillon lythat gjenitale duhet të kontaktojë mjekun e tyre për vlerësim.

  mjetet juridike në shtëpi

  Një person me lytha mund të jetë në gjendje t’i trajtojë ato në shtëpi.

  Lythat zakonisht zhduken në mënyrë të pavarur, kështu që mbajtja e higjenës së mirë dhe ndihmimi i parandalimit të infeksionit të mëtejshëm është një hap i parë i rëndësishëm në vetë-reditë.

  Produktet që përmbajnë acid salicilik janë në dispozicion për përdorim në shtëpi. Një person mund të jetë në gjendje të trajtojë lythat në mënyrë efektive duke përdorur produktet OTC.

  Disa njerëz mund të rekomandojnë mjete të tjera, të tilla si vendosja e shiritave të kanalit në lythat dhe forma të caktuara të hipnozës. Por këto mjete juridike janë thjesht anekdotale dhe nuk kanë përfitim mjekësor dhe as mbështetje.

  Nëse një person shqetësohet për lythat e tyre, ata duhet të kontaktojnë mjekun e tyre.

  Parandalimi

  Një person mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të tij për kapjen ose përhapjen e lythave.

  Disa rregulla për t’u ndjekur përfshijnë:

  • Mos prekni lythat e njerëzve të tjerë.
  • Mos përdorni peshqirët, rrobat e larjes ose sendet e tjera personale të njerëzve të tjerë.
  • Mos ndani këpucë ose çorape me njerëzit e tjerë.
  • Mos gërvisht lythat ose verrucae.
  • Vishni sandale kur hyni dhe dilni nga dushet dhe pishinat komunale.
  • Mos lyeni, krehni, rruajni ose kapni flokët në zonat që kanë lythat.
  • Kur regjistroni ose prerë thonjtë, mos përdorni të njëjtën vegël në gozhdën e infektuar dhe thonjtë e shëndetshëm.
  • Mbani duart sa më të thata.
  • Lani duart plotësisht pasi të keni prekur një lyth.

  Përmbledhje

  Lythat janë rritje jonormale në lëkurë. Ato ndodhin kur një tendosje HPV infekton lëkurën dhe shkakton rritje të shpejtë të qelizave. Lythat janë të zakonshme dhe shpesh të padëmshme, por ato mund të çojnë në ndjenja të sikletit. Lythat

  mund të ndodhin kudo në trup dhe mund të shfaqen si gunga të ngurtësuara, arna të sheshta rrethore ose zgjatje të ngjashme me fillin. Ata zakonisht shërohen dhe zhduken vetë, por opsionet kirurgjikale janë në dispozicion për heqjen më të shpejtë.

  Opsionet e trajtimit mund të përfshijnë aplikimin e acidit salicilik, krioterapinë, trajtimin me lazer, imunoterapinë, elektrokirurgjinë dhe ekscizionin.

  • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset

  Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  .